Digitalizálás különös óvatossággal. Könyv restaurálás kicsit másképp.

Buddha imádság töredékek

A digitalizálás elsődleges célja jelen esetben az volt, hogy a sérülékeny eredetit ne kelljen kutatási céllal sem bolygatni. Hiteles másolat – facsimile – készüljön róla. A páli nyelven, szingaléz karakterekkel pálmalevelekre írt szövegtöredékeket a Kalocsai Érseki Könyvtárban őrzik. A kiszárított pálmalevelekre karcolták be a szöveget, majd tintával bekenték, mely a karcolt felületbe beszívódott és ezt követően a felesleges tintát letörölték. A leveleket két falap közé szorították és két helyen átfúrták, majd zsinegre fűzték. „Fatáblás kötés”. A zsineget feloldva a tábla szétnyitható, olvasható.

Paáli töredék

 Digitalizálás

A digitalizálás során a pálmaleveleket a zsinórról óvatosan lefűzve a tárgyasztalra helyeztük anélkül, hogy az eredeti sorrendet megváltoztattuk volna, hiszen ez esetben hiányoztak a szokásos könyvtári oldaljegyzések. (A pálmalevelekre szerencsére nem írtak rá semmit a későbbi tulajdonosok.)

Paáli töredék

 Utófeldolgozás

A képek utófeldolgozása során meghagytuk az eredeti levél rajzolatát és a fekete hátteret is, hogy a levél szabálytalan körvonalait követni tudjuk, főleg az elő és hátoldalak összeillesztése miatt. A megcsavarodott, leveleket leszorítani nem volt szabad, nehogy eltörjenek, így az utófeldolgozás sok korrekcíót igényelt, hogy az elő és hátoldalak majd a nyomtatás során megfelelően illeszkedjenek. (Példaként említem meg, hogy egy magángyűjtő hozott hozzánk egy hasonló művet, mely kb. 15 cm magasan volt pálmalevelekből felfűzve. Néhány lapjából kért másolatokat és kétségbe esve mutatta, hogy valahol síkszkenner segítségével próbálkoztak vele és két lapja azonnal eltörött. Mi a teljes anyagot digitalizáltuk és még a két törött lapot is restauráltattuk.)

Digitális nyomtatás: fakszimile – hiteles másolat – készítése

A nyomtatás céljára a pálmalevél rostjait utánzó kreatív kartont találtunk, azonban nem volt megfelelő tartása, vastagsága, így az elő és hátoldalt összekasíroztuk, majd levelenként körülvágtuk ollóval a fekete háttér vonala mentén. Az éleket barna zsírkrétával bedörzsöltük a hatás növelése kedvéért. Átfúrva, fatáblák közé helyezve kender zsinórral átfűzve és egy selyem kendőbe tekerve kellő eredeti hatást értünk el.

Paáli töredék fakszimile

 

Csatlakozzon a Könyvmanufaktúra VIP Tagsághoz!

[one_half first]

A Könyvmanufaktúra VIP Tagság előnyei

  • Első megrendelését ingyenesen szállítjuk ki Önnek Magyarország területén.
  • Ön elsőként értesülhet minden új könyvünk megjelenéséről.
  • VIP Tagként élvezheti időszakos, speciális engedményes ajánlatainkat, könyvcsomag ajánlatainkat, melyekről csak a tagokat értesítjük.
  • Könyvtára könyvei számára névre szóló ExLibris-t választhat archívumunkból, melyet ingyenesen kinyomtatunk Önnek 50 pld-ban.
  • Ingyenesen részt vehet rendezvényeinken, könyvbemutatóinkon, melyeket a Pytheas Könyvmanufaktúra székhelyén a Laszgallner-villában tartunk. Minden rendezvényünkről tájékoztatjuk Önt aktuális hírlevelünkben.

[/one_half]

[one_half]ExLibris

Az ex libris sokszorosított (grafikai vagy nyomdai) eljárással készített címke, melyet a könyv kötéstáblájának belső oldalára ragasztanak azzal a céllal, hogy a könyv hovatartozását dokumentálja. Nem más, mint művészi rajz, címer, embléma, szimbólum, vagy egyéb ábrázolás, és a könyvtulajdonos nevével, esetleg jelmondattal, mottóval, idézettel ellátva, az egyes korok és művészek stílusa, ízlése szerint más-más megformálásban.
[/one_half]

 

 

Kérjük adja meg e-mail címét és nevét, hogy folyamatosan tájékoztathassuk Önt speciális VIP Tagságunknak szóló kedvezményeinkről valamint új könyveink megjelenéséről! Adatait titkosan kezeljük, azokat harmadik félnek semmilyen körülmények között nem adjuk ki. A hírlevélről bármikor leiratkozhat, ha később meggondolná magát, a levél alján található link segítségével.

Csatlakozzon a Könyvmanufaktúra VIP Tagsághoz!

Milyen témájú könyvek érdeklik Önt?