Nagyapám öröksége

Nagyapám, Laszgallner Oszkár építész és festőművész volt. Az 1930-as évek elején lehetősége nyílott New Yorkban és San Franciscoban dolgozni, ahol filmszínházak belső tereit tervezte, és freskóit festette. Az ott keresett pénzzel – és némi kölcsönnel –, hazaérkezve megvalósíthatta imádott felesége álmát – otthont épített a családnak.
Ez a különleges ház – kertjében telis-tele üvegmozaikokkal  – a boldogság szigete lett, tökéletes színhelyül szolgált egy ihletett művész munkájához. Egy csodálatos asszony, két gyönyörű leánygyermek és egy saját kezűleg, a saját ízlése szerint felépített ház, ahol pezsgő társasági élet zajlik, művészek, barátok üldögélnek az üvegmozaikos verandán.
Mit kívánhat még magának az ember?

Aztán jött a háború. A frontvonal Budapestet is elérte, a normális élet és a művészi munka lehetetlenné vált. A ház pincéjében ekkor nagyapám óvóhelyet épített – naplójából ismerjük az akkori eseményeket. Végül 1944-ben, utolsó csapásként, a Városliget bombázásakor, életművének nagy része – építészeti modelljei, tervei, melyek a Mezőgazdasági Múzeumban voltak kiállítva –, megsemmisült. Utoljára elment megnézni a romokat… Innentől kezdve nincs több naplóbejegyzés. Csak nagyanyám megrendült sorai.

Istennek hála, legalább a ház túlélte a háborút. Én, mint a legkisebb fiú unoka, nem hagyhattam, hogy az enyészeté legyen. Úgy döntöttem itt rendezem be családi könyvműhelyünket. Immár a Pytheas Könyvmanufaktúra otthonában, Oszkár nagyapám tekintetétől követve dolgozunk nap mint nap.

Azt mondják, a történelem ismétli önmagát. Nos, ez részben a családom esetében is igaz. Nagyobbik lányomat barátom, Benczúr Gyula indította el a grafikai pálya irányába. Ő a festőművész Benczúr unokája. Sosem gondoltuk, hogy egyszer kiderül, rokonságban állunk egymással. Sok évvel barátságunk kezdete után, édesanyám halála után, nagyapám naplójából derült ki, hogy Oszkár, Benczúr Gyula festőművész unokaöccse. Levelet is írt neki annak idején, amiben a tanácsát kérte, továbbtanulását illetően. Csakúgy, mint ezt lányom is tette, majd egy évszázaddal később. Ez a felfedezés csak megerősítette nagyapámhoz való kötődésemet, akit sajnos személyesen már nem ismerhettem meg.
Hogy mi vezetett engem a nyomdaiparba és a kiadói pályára, nem kérdés számomra. Hiszem, hogy a munkánkba vetett rengeteg hittel, a gutenbergi hagyományokat folytatva, még sokáig dolgozhatunk ebben a házban.

Kelemen Eörs

Laszgallnerek

A Pytheas könyvkötő műhely, kiadó és manufaktúra

Műhelyünk, könyvkötészetünk a kiadóval szorosan együttműködve dolgozik. Létrejöttét a Pytheas könyvkiadó profilja is szükségessé tette, mivel az általunk készített reprint, vagy fakszimile könyvek általában különleges, már régen elfeledett, vagy legalábbis ma már nemigen alkalmazott könyvkötő módszereket igényelnek. Hiszen egy Mátyás corvina – például a Philostratus-corvina, mely a királyi könyvtár egyik legszebb díszkódexe –, hű másolatának elkészítésére ma már nem sok könyvkötő vállalkozik. Ehhez hatalmas mesterségbeli tudás, és nagyon sok év gyakorlat, valamint a régi könyvkötő technikák mély ismerete szükséges.

A Pytheas könyvkötő műhely széles eszköztárral rendelkezik. Felkutattuk és megvásároltuk azokat a régi eszközöket, berendezéseket, melyekkel mind a mai napig tökéletesen lehet dolgozni. Karos vágógépet, aranyozó prést, könyvpréseket stb. Eszközgyűjteményünkben korabeli díszítő elemek is megtalálhatóak. Ezek segítségével különleges borítódíszítések készíthetőek, domborított ill. aranyozott kivitelben. Tapasztalt könyvkötő mester kollégáink az Ön különleges igényeinek is eleget tudnak tenni.

Kiadónk szellemében idézi a gutenbergi hagyományokat, ahol a nyomda, a kiadó és a terjesztő egységben fejlődött. A korszerű digitális eszközöket ötvözve a régi kézműves könyvkötés technikájával megvalósult a POD, azaz „print on demand”, igény szerinti nyomtatás. Ezen elv alapján működik a mai kornak megfelelő nyomda és kiadó, mely rugalmasságával, gyorsaságával, magas minőségi követelmény mellett szolgálja megrendelőit.

Néhány sarkalatos dátum a kiadó történetében

Az 1990-ben alapított Pytheas Kft. teljes egészében családi tulajdonú cég. Első cégalapító kiadványunk Laszlovszky József: A magyar címer története című könyvecske volt, mely a címervita idején jelentős sikert hozott. Az azt követő kiadói fellendülés majd visszaesés viharában nem kívántunk részt venni, inkább a biztonságosabb utat, a grafikai, nyomdai előkészítő és kivitelező tevékenységet választottuk. Ahogy a szakma fejlődött, egyre inkább a digitalizálódás irányába tolódott el. Megpróbáltuk követni ezt a technikai fejlődést.

Első komoly beruházásunk volt az első professzionális digitális fényképezőgép,

a második a digitális nyomtatás magyarországi meghonosítása: 2000-ben megalapítottuk a PXP Első Magyar Digitális Nyomda Rt.-t, mint a név is mutatja Magyarországon elsőként egy társunkkal együtt. Ez a nyomda jónéhány évig működött, majd eladtuk, de a hagyományokat megőrizve és tapasztalatokkal gazdagabban a digitális nyomtatást tovább folytattuk és folytatjuk ma is.

Ezek mellett a folyamatos technikai fejlesztések mellett, a digitalizáció világában szerettük volna tevékenységünket valami olyannal kiegészíteni, mely maradandó értékeket teremt illetve őriz meg.

Következő fejlesztésünk, a professzionális könyvdigitalizáló berendezés adott erre lehetőséget.

2001-ben a Xerox Magyarország megbízásából elvégeztük az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött Corvinák 35 kötetének digitalizálását mintegy 11000 oldal terjedelemben, majd az összes magyarországi corvinát is, rövid idő alatt nagy tapasztalatra tévén szert a régi kéziratok, ősnyomtatványok digitalizálásában. Más könyvtárakkal is szerződéseket kötöttünk, digitalizálási pályázatokat nyertünk.

Ezzel egy olyan eszköztár állt össze kiadónknál, melyet egy korszerű kiadói marketing rendszerbe integrálva új perspektívát tudtunk nyitni kulturális örökségünk szélesebb körű megismertetésében. Munkánk tudományos hátterét a dokumentumokat őrző könyvtárosok valamint az ELTE Régészettudományi Intézetének tanárai adják.

2001-ben megvásároltuk a régi családi villát Rózsavölgyben, melyet nagyapám, Laszgallner Oszkár építész és festőművész épített. Itt alakítottuk ki a teljes kiadói és kisnyomdai vertikumot a könyvkötészettel és értékesítéssel együtt. Így jött létre a Pytheas Kiadó és Könyvmanufaktúra.

Könyvkötő műhelyünk az igényes kis példányszámú vagy egyedi könyvek kötésére specializálódott. Visszaidéztük a hagyományos kézi könyvkötés műveleteit és eszközeit. Az új kiadású, különleges kivitelű egyedi kötésektől a fakszimile könyveink korhű újrakötésén keresztül régi kódexek kötésének elkészítését is vállaljuk.

Küldjön nekünk üzenetet!

5 + 3 = ?

A fent megadott személyes adatait kizárólag ezen érdeklődésével kapcsolatos kommunikációban használjuk fel. Ennek lezárulása után személyes adatait a továbbiakban nem kezeljük, töröljük az adatbázisból.