Fénykép szkennelés, fotógyűjtemények digitalizálása, képek retusálása, felújítása, az eredetik állagának maximális megőrzése mellett

A Pytheas Könyvmanufaktúra küldetése az értékmentés.

Az összes magyarországi Corvinát digitalizáltuk 2001-ben, így vált elérhetővé az azóta az UNESCO Világemlékezet részévé vált Corvina könyvtár az OSZK honlapján.

Az évek során a könyvek mellett rengeteg fotógyűjteményt is digitalizáltunk, tudjuk mekkora felelősség, ilyen egyetlen példányban létező, magas érzelmi értékkel bíró anyagokkal dolgozni. Ha fontos Önnek, hogy a digitalizálni kívánt dokumentumok sértetlenek maradjanak a digitalizálás során, forduljon hozzánk bizalommal. A digitalizáláskor a könyvet, dokumentumot, fotót semmilyen károsodás nem éri, a fényforrás hideg fényforrás, mely nem károsítja a régi papírlapokat. Nagy gondossággal járunk el, az eredetik állagának megőrzése elsődleges szempont a folyamat során.

 

Referenciáink

Fénykép szkennelés

Minden családban rengeteg papír alapú, hagyományos fotó, fotóalbum rejtőzik a fiókok mélyén, melyek kedves emlékeket őriznek. Azonban ezeknek a fényképeknek a minősége minden évvel romlik.

Sajnos hiába vigyáz rájuk:

 • ha elöregszik a hordozópapír, kifakulnak, elszíneződnek a képek;
 • karcolódnak, könnyen elszakadnak;
 • minden ujjlenyomat meglátszik rajtuk;
 • szamárfülesek lesznek a sarkok;
 • porosodnak;

Érdemes mielőbb digitális formában is megőrizhetővé tenni őket, s utána így már könnyen készülhet belőlük akár képaláírásokkal, szövegekkel kiegészített fotókönyv is, melyet szintén megrendelhet nálunk.

Hogyan készítse elő a digitalizáláshoz a fotóit?
 
 1. Gyűjtse össze őket és témánként (évszámonként) rendszerezze feliratozott borítékokba, (így fogjuk a fotó mappákat elnevezni majd a digitalizálás során). Ha fotóalbumban vannak a képek, és szeretné megspórolni az albumból szkennelés pluszköltségét, vegye ki, és rendezze borítékokba a képeket. Így pénzt spórol, mi pedig jobban tudunk haladni.
 2. Gondolja át, hogyan szeretné majd tárolni a digitalizált képeket (pl. DVD-n vagy Pendrive-on), és mit szeretne velük később csinálni, mi lesz a végfelhasználás (ez a szkennelési felbontás kiválasztásánál fontos), például szeretne-e nagy méretben nyomtatni vagy fotókönyvet készíttetni belőlük.
 3. Hozza el hozzánk (vagy juttassa el postán) a fotókat mi pedig nagyon fogunk vigyázni rájuk a munka során!
Milyen képszerkesztési feladatokkal bízhat meg bennünket?
 • Egyszerű szkennelések igazolványképtől az A3 és afeletti méretekig, max. 49 x 73,5 cm méretig;
 • Nagy felbontású szkennelések, például régi, kis fényképekről, és ezek újranyomtatása nagyban;
 • Digitális képszerkesztés: karcok,  képhibák retusálása, felújítás, háttér-csere, képek egyesítése;
 • Ajándék képek, pl. fotómontázs előállítása egyedi igények alapján, fotók nyomdai előkészítése;
 • Egyedi grafikák elkészítése a fotókből: DVD-CD borítók, könyvborítók, meghívók, stb.
 • Fotókönyv készítése a szkennelt vagy eleve digitálisan készült fotókból.
Hogyan történik a szkennelés?
A fotó szkennelés odafigyelést, türelmet és időt igénylő munka, hiszen minden egyes képpel külön foglalkozunk. Ha a digitalizálás kész és a fénykép már a számítógépben van, következik a kép körbevágása, beforgatása és retusálása. A retusálás, képjavítás manuálisan történik Photoshopban, grafikusaink sok éves képfeldolgozási és könyvkészítési gyakorlata biztosítja a minőséget.
Az alap retusálást a szkennelési ár tartalmazza, ez a gyorsan javítható képhibák – például néhány fehér pötty a képen – eltüntetését jelenti.  Egy nagy felbontásban szkennelt, tökéletesen retusált, helyreállított kép utómunkája viszont akár 2-3 órát is igénybe vehet, ezért pontos árat az ilyen jellegű feladatokra csak akkor tudunk adni, ha láttuk a szkennelésre szánt fotókat és felmértük a feladat időigényét.
 Mi az a dpi, vagyis felbontás?
A felbontás jelenti azt, hogy a szkenner (jelen esetben a fényképezőgép) hány képpontra bont fel egy inch (2,54cm)-nyi területet a képen, ez számunkra a képminőség szempontjából fontos. A normál nyomdai felbontás 300 dpi, tehát ha egy 9×13 cm-es fotót kb. ugyanekkora vagy valamivel nagyobb méretben szeretné például egy fotókönyvben kinyomtatni, akkor teljesen megfelelő a 300 dpi-s szkennelés. Ha nagyítva, plakát formájában szeretné nyomtatni, akkor mindenképpen nagyobb felbontást választunk, ezért is kérdezzük meg, hogy mi a képek végfelhasználási célja.
Mekkora felbontásban tudunk szkennelni?

• maximális eredeti méret: 49 x 73,5 cm / 300 dpi kimeneti felbontásban

• maximális eredeti méret: 36,8 x 24,5 cm / 600 dpi kimeneti felbontásban

• maximális eredeti méret: 18,4 x 12,3 cm / 1200 dpi kimeneti felbontásban

Kérjen ajánlatot fotóinak digitalizálásra!

A fent megadott személyes adatait kizárólag ezen érdeklődésével kapcsolatos kommunikációban használjuk fel. Ennek lezárulása után személyes adatait a továbbiakban nem kezeljük, töröljük az adatbázisból.