Könyvdigitalizálás, könyv szkennelés, az eredetik állagának megőrzés mellett

A Pytheas Könyvmanufaktúra küldetése az értékmentés

Az összes magyarországi Corvinát digitalizáltuk 2001-ben, így vált elérhetővé az azóta az UNESCO Világemlékezet részévé vált Corvina könyvtár az OSZK honlapján.

Az évek során a rengeteg értékes könyvet, könyvtárak féltett kincseit digitalizáltuk, tudjuk mekkora felelősség, ilyen egyetlen példányban létező, magas érzelmi és kulturális értékkel bíró anyagokkal dolgozni. Ha fontos Önnek, hogy a digitalizálni kívánt dokumentumok, könyvek sértetlenek maradjanak a digitalizálás során, forduljon hozzánk bizalommal. A digitalizáláskor a könyvet, dokumentumot, fotót semmilyen károsodás nem éri, a fényforrás hideg fényforrás, mely nem károsítja a régi papírlapokat. Nagy gondossággal járunk el, az eredetik állagának megőrzése elsődleges szempont a folyamat során.

 

Referenciáink

Könyv szkennelés

Temérdek okból szükségünk lehet rá hogy régi könyveink digitális formában is rendelkezésre álljanak:

  • régi családi bibliánk, könyveink elöregszenek
  • karcolódnak, könnyen elszakadnak;
  • csak egy példány áll rendelkezésre belőlük, így félünk már úgy forgatni kezünkben mint régen
  • szamárfülesek lesznek a sarkok;
  • porosodnak;
  • kiszakadnak belőle és elvesznek lapok

Érdemes mielőbb digitális formában is megőrizhetővé tenni őket, így nem veszik el a családi örökség, teljes marad a gyűjtemény. Ha a szkenneléssel készen vagyunk , feldolgozhatjuk könyveit, ezután pedig el tudjuk készíteni önnek régi könyvei teljes másolatát amit már félelem nélkül olvashat, tanulmányozhat, vagy akár ajándékba is adhat belőle családjának.

Könyvdigitalizálás

A könyvdigitalizálásnak három lépése van:

Az első a könyv szkennelése, ha ezzel végeztünk, a digitális állomány már rendelkezésünkre áll, tehát akár így is át tudjuk adni.

A második lépés a szkennelt képek feldolgozása. Itt  kétféleképpen tudunk eljárni.

  • Ha jól olvasható a képen látható szöveg, szövegfelismerő szoftver segítségével képből, szöveges formába alakítjuk, így már akár szerkeszthető, tördelhető is lesz a szöveg, és nyomtatásra alkalmas. Itt sajnos meg kell jegyeznünk hogy a szövegfelismerő szoftver nem hibátlan, így előfordulhatnak rosszul felismert szavak, vagy szövegrészletek melyeket minősége vagy írásmódja miatt nem tud felismerni.
  • Ha 100%-os pontosságot és eredményt szeretne, minden oldalt külön képként kezelünk, hátterét eltávolítjuk, a képet retusáljuk, és nyomtatható (pdf vagy jpg), vagy ebook formátumot készítünk belőle.

A harmadik lépésben elkészítjük a beszkennelt majd feldolgozott anyagból eredeti könyvének másolatát. Ez lehet digitális ebook formájában, vagy kézzel fogható másolat kiadás formájában. Kötészetünkön szinte bármit meg tudunk csinálni, kézzel kötött bibliától, a ritka egy példányos gyűjtői könyvekig.

Mekkora felbontásban tudunk szkennelni?

• maximális eredeti méret: 49 x 73,5 cm / 300 dpi kimeneti felbontásban

• maximális eredeti méret: 36,8 x 24,5 cm / 600 dpi kimeneti felbontásban

• maximális eredeti méret: 18,4 x 12,3 cm / 1200 dpi kimeneti felbontásban

 Mi az a dpi, vagyis felbontás?

A felbontás jelenti azt, hogy a szkenner (jelen esetben a fényképezőgép) hány képpontra bont fel egy inch (2,54cm)-nyi területet a képen, ez számunkra a képminőség szempontjából fontos. A normál nyomdai felbontás 300 dpi, tehát ha egy 9×13 cm-es fotót kb. ugyanekkora vagy valamivel nagyobb méretben szeretné például egy fotókönyvben kinyomtatni, akkor teljesen megfelelő a 300 dpi-s szkennelés. Ha nagyítva, plakát formájában szeretné nyomtatni, akkor mindenképpen nagyobb felbontást választunk, ezért is kérdezzük meg, hogy mi a szkennelés végfelhasználási célja.

Kérjen ajánlatot könyvei digitalizálásra!

A fent megadott személyes adatait kizárólag ezen érdeklődésével kapcsolatos kommunikációban használjuk fel. Ennek lezárulása után személyes adatait a továbbiakban nem kezeljük, töröljük az adatbázisból.