Print on demand (POD)

Azaz igény szerinti nyomtatás

Manapság egyre gyakrabban találkozunk ezzel az angol nyelvű kifejezéssel. Ez az üzleti modell már a XV. században is ismert volt, de az ofszet nyomda térhódításával és fejlődésével, jó időre feledésbe merült. A digitális technika robbanása azonban újraélesztette, sok írónak, irodalomkedvelőnek és műgyűjtőnek kínálva lehetőséget arra, hogy saját művét, vagy éppen más, digitálisan tárolt alkotását a kívánt példányszámban kinyomtassa, anélkül, hogy milliókat kelljen ráfordítania.  

Print on demand. Szó szerinti jelentése: nyomtatás igény szerint, de szoktuk igény szerinti nyomtatásként is fordítani. Első hallásra kicsit bénácska reklámszlogennek tűnhet, de ennél azért jóval többről van szó. Röviden úgy fogalmazhatnánk, hogy ez az új üzleti modell sokak számára lehetőséget teremt kis példányszámú könyvek legyártatására. Miről is van szó pontosan? A hagyományos módon ofszet nyomdában könyvet előállítani, rendkívül költséges, különösen kis példányszám esetében. Könyvkészítés szempontjából kis példányszámúnak minősül minden, ami 1000 darabnál kevesebb. Tehát, ha mi kezdő írók vagyunk, akit egy tőkeerős, nagy könyvkiadó elutasított, de azért mi mégis megpróbálnánk művünket legalább néhány tíz példányban az olvasóközönség számára elérhetővé tenni, csekély eséllyel indulunk a hagyományos nyomtatás területén, hacsak nem vagyunk milliomosok. Miért? Azért mert a könyv előkészületi és nyomdai költsége olyan magasra rúgna, hogy káprázna a szemünk az árajánlat láttán. Ellenben egy POD nyomda segítségével lehetőségünk nyílik akár egy darab könyvet is emberi áron legyártatni. Több típusú POD nyomda is található. Vannak a fapados cégek, akik azt vállalják, hogy az általunk kiválasztott művet, a mi költségünkön, annyi példányban legyártják, ahányban csak szeretnénk. Itt ne számítsunk semmilyen extra kivitelre! Művünket olcsó, egyen papíron, meleg ragasztóval kötött (könnyen széthullik) keménytáblás, vagy még inkább karton borítóba kötve láthatjuk viszont. A borítón vagy egyáltalán nincs semmilyen grafika, vagy valami minimális, kommersz ábrát választhatunk. Az így készített könyvek tartalmukat tekintve kitűnőek, azonban küllemük és talán még tartósságuk is bőven hagy kívánni valót maga után. Tény, hogy pénztárcánkhoz ez az eljárás igen kíméletes és mondjuk egy tankönyv esetében, amit többnyire behatárolt ideig használunk még elfogadható is, de ha munkánk gyümölcsét szeretnénk, akár széles közönség számára eladni, akár csak családtagoknak, barátoknak, ismerősöknek szánjuk ajándékként, vagy egy régi kedves könyvünket tartanánk újra a kezünkben, elég sovány lehetőség.

Mint említettem a POD nyomdáknak létezik egy igényes kivitelt biztosító ága is, ahol kifejezetten a minőséget tekintik legfőbb értéknek. Ilyen a Pytheas Könyvmanufaktúra Könyvkiadó és Nyomda, ahol hagyományos könyvformátumban, a tradicionális és a digitális technológiát ötvözve a megrendelő igénye és elvárása szerint magas színvonalú könyveket készítünk, az ügyfél által meghatározott példányszámban. Legyen szó saját digitális archívumunkból kiválasztott műről, vagy a megrendelő által írt alkotásról, mi bármit elkészítünk, aminek tartalma nem ütközik a kiadó szellemiségével, és amelynek gyártása nem törvénytelen. Nálunk alapkivitel a keménytáblás egészpapír-kötésű könyv. Még ezen egyszerű kötésű könyvek borítóit is minden esetben a tartalomnak, a megrendelő igényének és a kiadó arculatának megfelelő egyedi grafikai terv alapján nyomtatjuk. Természetesen az exkluzívabb kivitelű könyvkötés  is  megoldható, hiszen nem csak digitális nyomdával, de könyvkötő műhellyel is rendelkezünk. Sőt! Könyvkötőmesterünk a régi technikákkal, kézzel készített, bordára fűzött könyvkötés módját is érti. Így, az egyedi, minőségi könyvkészítés mellett megvalósul az egyedi, minőségi, igény szerinti könyvkötés is.

Különös figyelmet fordítunk minden „apróságra”: pl. a gömbölyített könyvgerincre, valamint a papír, illetve a borító színéhez illeszkedő oromszegő és jelzőszalag előállítására is.

Az igény szerinti nyomtatás már sok helyen megvalósult, de az igényes igény szerinti nyomtatást csak nyújtják szolgáltatásként. Kiadónkat nemcsak a magas színvonalú munkái emelik ki a könyvkészítő műhelyek sokaságából, hanem az ügyfélközpontúsága, az ügyfél érdekeinek maximális szem előtt tartása is. Pillanatnyi anyagi előnyért sosem áldozzuk fel a szakmai hozzáértést és az ügyfél érdekeit. Mindenkivel személyesen konzultálunk, mely során megrendelőinket ellátjuk a könyvkészítés munkájával kapcsolatos releváns információkkal, tanácsokkal és lebeszéljük őket az indokolatlan többletpéldányok gyártatásáról is. Ha egy könyv sikeresnek bizonyul, de legalábbis az első körben nyomott példányok elfogynak, örömmel utánnyomjuk.

Felmerülhet a kérdés, hogy mibe kerül mindez? Drágább, mint a fapados POD? Őszinte leszek. Igen, drágább, de nem sokkal. Természetesen a minőségi anyagárat, a könyv előkészítésének munkáit (szerkesztés, tördelés, grafika) meg kell fizetni, de az eredmény egy különleges, tartós egyedi mű, mely akár még hasznot is hajthat írójának.