Leírás
Harmadik évében járt A Hét, az első modern magyar irodalmi lap. Bölcs szerkesztője, Kiss József egyfelől maga köré gyűjtötte a fiatal írók színe-javát, másfelől pedig a polgárság művelt asszonyaiban remélt hűséges előfizetőkre találni. Neki támadt-e vajon az az ötlete, az ügy érdekében, hogy valamelyik ifjú kolléga női „álruhában” írjon, vagy a huszonnégy esztendős Veigelsberg Hugó – örökre rajtaragadt álnevén: Ignotus – önként bújt asszonybőrbe? Nem tudni. Egy biztos: „Emma asszony levelei”-nek 1906-ig tartó sorozata hallatlanul népszerű lett, és szerzőjük igazi kilétére egy apróbetűs szerkesztői üzenetet leszámítva (amelyet „Emma” tüstént meg is cáfolt) akkoriban nem derült fény.
E rovat mellékszála volt az a receptpályázat, amelynek gyöngyszemeiből 1902-ben összeállt A Hét szakácskönyve. Épp száz éve, 1908-ban másodszor is megjelent, a harmadik ez a mostani, hasonmás kiadás. A recepteket olvasók küldték – de böngésszük csak át a névsorukat! Sok városi és vidéki polgárasszony mellett Bársony István, Bródy Sándorné, Erdős Renée, Fadrusz Jánosné, Gelléri Mór, Glück Frigyes, Herman Ottóné, Tömörkény István, Vészi Margit, hogy csak a legismertebbeket emeljük ki – a magyar művelődéstörténet nagyjai vagy a feleségük.
Az alföldi, erdélyi, sváb, örmény, görög, zsidó, francia, angol, olasz, sőt kínai (!) ételek leírását Ignotus-Emma eszmefuttatásai kísérik. Az olvasásba merült szakács mellett szénné égő húsokért és süteményekért a kiadó nem vállal felelősséget…