Az Álom

Valamire nem odafigyelni, amivel ennyi időt töltünk életünk alatt, szerintem rossz dolog. Az önmegvalósítás, célkeresés és befelé tekintés korát éljük. Egy ilyen kavargó, gyorsan változó, furcsa világban ez nem csoda, hiszen az egyetlen biztos pont mi magunk vagyunk. Régen jövőbe látó, jós és sok hasonló képességet tulajdonítottak az álmoknak. Ma már tudjuk, hogy a jövőbelátás és jóslás mellett, az álmok közvetlen kapcsolatot jelentenek a tudatalattival, álomnaplónkba lejegyezve álmaink megfejthetők. Nem az álomszótárak statikus jelentéseinek kikeresésére gondolok, hanem a valódi álomfejtésre.

Mit kell egy álmon megfejteni? Biztos hallottátok már, hogy az álomnak jelentése van, de hogy mit akar mondani, az nem tiszta. Az álmok szimbolikus nyelven szólnak az álmodóhoz. Vegyünk példaként egy egyszerűsített álmot: Csónakázok a folyón, a part sivár, élettelen. A folyó elágazik. Kiszállok a csónakból és egy másik csónakban a volt barátnőm vár rám. Jobbra evezünk. Megcsókolom. A parton már zöld fák vannak.

A teljesség igénye nélkül elemezve, a folyó jelentheti (az elemzéshez soksok szempontot figyelembe kell venni) az életet, mely kétféle irányba folytatódhat, az egyik sivár, a másik élettel teli. A csók nem feltétlenül jelenti, hogy a boldog élet azzal a személlyel vár, a volt barátnő megcsókolása szimbolizálhatja az akkori viselkedésünket, akkori életmódunkat, melyet ha újra felveszünk boldogabbak leszünk.

Álmodás közben egyébként nem muszáj tudattalanul sodródnunk a történésekkel, sokkal közvetlenebb kapcsolatba is kerülhetünk az álommal.

Tudatos álmodás

Mielőtt belekezdenék, szeretném leszögezni, hogy a tudatos álmodás mindenki által tanulható, aki szeretné megtanulni keressen rá például Youtube-on, sok jó videót talál róla.

Tehát van az álmoknak egy még izgalmasabb oldala is, a tudatos álmodás. Tudatos álmodásnak hívjuk, amikor az álmodó tisztában van a tudatállapotával, tehát tudja, hogy éppen egy álomban van. Ez a hivatalos definíció, ám ez nem írja le mi is a tudatos álmodás valójában. A igazi tudatos álmodás azt jelenti, valóban benne vagy az álomban, ugyanúgy mint a valóságban, tehát nem csak emlékszel rá, hanem át is éled az álmot. Ez azt jelenti, hogy éber tudattal veszel részt az álomban, ugyanúgy hallasz, érzel, tapintasz, látsz, ízlelsz, de még a szaglás is teljesen valósághű. Lehetőséged van beszélgetni a körülötted lévő álomkarakterekkel, ez közvetlen és meglepő módon közérthető kapcsolatot jelent a tudatalattival, tehát egy álomkarakter nem szimbólumokban fogja elmondani neked amire kíváncsi vagy, hanem szavakkal, érthetően válaszol. A tudatalattival folytatott beszélgetés tökéletes önmegismerési és önfejlesztési technika. Tudatos álomban végtelen, szó szerint végtelen lehetőség áll rendelkezésedre, bármit megtehetsz, isteni hatalmad van: Teremthetsz tárgyakat, embereket, városokat, világokat. Repülhetsz, átmehetsz a falon, meglátogathatsz más bolygókat és univerzumokat, részt vehetsz kedvenc filmjeidben, találkozhatsz elhunyt barátokkal, rokonokkal. Gyakorolhatsz a mindennapi életben hasznos képességeket, mint a több ezer ember előtti prezentáció, de akár mozgássorozatokat is tökéletesíthetsz. Festők, írók, tudósok végtelen inspirációra és kreativitásra lelnek álmaikban. Ellátogathatsz könyvtárakba, kiállításokra és láthatod miket alkot a tudatalattid.

Számos híres művész számol be az álmok ihlette alkotásról: Edgar Allan Poe, illetve Stephen King egyes horrortörténetei. Paul McCartneynak álmából felkelve egy dallam ragadt meg az emlékezetében, ez lett a Beatles “Yesterday” című dala. Frankenstein ötlete. Google keresőmotorjának ötlete. Varrógép tűjének működése. Eredet című film ötlete.

Bár lehet hogy nem a legjobb és legnagyszerűbb példákat sikerült felhoznom, de akit érdekel járjon utána, sok-sok híres műhöz és találmányhoz kapcsolódnak még álmok.

Remélem ezzel a rövid kis összefoglalóval sikerült meghoznom a kedveteket az álmodáshoz! Álomnaplóinkkal kívánok sok sikert mindenkinek!